Carabusul de mai

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , , | Posted on 19:45

Carabusul de mai 


Carabusul (Melontha Melontha) este probabil una dintre cele mai cunoscute si mai frecvente insecte de la noi. Are o durata de viata de 3 ani dar isi petrece cea mai mare parte din ea ca larva la dancimi intre 90 si 135 cm, urcand  in stratul arabil pentru a se hrani, atunci cand temperature depaseste 10 grade Celsius, cu radacinile plantelor.  In ultimul an de viata larvele, se transforma in pupe locuind in celule special formate in pamant, in care vor sta intre 8 si 14 zile. Dupa aceasta perioada, ii putem observa cu miile cum brazdeaza cerul seara in cautare de hrana. Se hranesc cu frunzele copacilor, in special cele de dud,  plop, nuc, mesteacan, castan , pomi fructiferi si chiar unele legume. Dupa hranire intensa, depune oua din care dupa 20 – 24 zile vor rezulta larvele noii generatii de carabusi.
Pentru pesti  si in special pentru clean, carabusul de mai reprezinta o delicatesa de la care nu se poate abtine. Cu totii am observat  cum clenii culeg carabusii cazuti din copaci in apa, iar in anii in care carabusii sunt foarte multi la fel sunt si atacurile. Perioada carabusilor este si o perioada foarte buna pentru voblere si de aceea un vobler in forma de carabus este alegerea perfecta. Filmulet cu evolutia carabusului :
Pentru poze capturi la carabus vizitati galeria foto / poze voblere home-made

Comments (4)

 1. Da, sunt cu miile in fiecare seara, dar asta, cred ca prin Moldova - pe acolo asa erau cand stiu eu, seara se inegura cerul de ei. Aici la mine in Oltenia, sunt cam rari ( care o fi explicatia ?), dar tot asa de bine trage pestele la ei.
  As mai avea ceva de adaugat : LARVELE - Sunt cunoscute pe la noi, drept "corobeti", asa li-se zice si pe la Dunare. Sunt momeala No. 1 pentru mreana mare. Si din cate am vazut eu, somnul da la ei foarte bine, ca si la coropisnite, cred ca si la carabusul matur-insecta ar da perfect, nu am incercat. Dar ma rog, era vorba de vobler, inca nu am facut niciunul, dar precis fac si testez in primavara.
  S-auzim de bine ! Si de soare !

 2. Abia astept si eu sa testez copilasii la primavara. Interesanti "corobetii" astia, nu stiam ca sunt asa buni la peste. Poate am sa fac un vobler care sa arate ca ei ;)

 3. F faini.
  Din balsa ? Sunt lestati ? Armatura e dintr-o singura bucata ?
  :)

 4. Sunt facuti din lemn de plop, sunt lestati si armatura e dintr-o singura bucata ;)

Trimiteți un comentariu