Confectionarea trofeelor de stiuca

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , | Posted on 22:03

Confectionarea trofeelor de stiuca


Cu toate ca de obicei eliberez pestii pe care ii prind, se intampla ca odata sau de doua ori pe an sa retin cate o stiuca frumoasa pentru a o face trofeu.  Confectionarea si prepararea trofeelor nu este dificila dar necesita ceva timp pentru uscare.

Avem nevoie de 1 – 2 kg sare de muraturi, poate mai mult daca exemplarul este ceva mai mare si o placuta de lemn pregatita dupa  gust pentru lipirea trofeului finalizat. 

Pentru realizarea trofeului vom parcurge mai multe etape :
-Taiem capul pestelui  cu 2 – 3 cm mai sus de opercul ;
-Curatam bine ceafa de carne si daca se poate cu un patent cu cioc mai lung smulgem cu grija branhiile lasand doar oasele subtiri pe care se afla;
-Ochii raman asa cum sunt, pe parcursul procesului de uscare se va evapora apa din ei ramanand doar niste gauri in loc.Daca va puteti procura ochi falsi ii puteti pune la urma; eu personal o las fara ochi;
-Punem doua bete cam de grosimea unui creion, in functie de marimea pestelui:
-Unul pe limba pana in cerul gurii dar nu exagerat de intins(sa nu fie branhiile intinse la maxim);
-Al doilea dintr-un colt al gurii pana in celalalt tot nu exagerat de intins ci potrivit;
-Asezam capul pe o suprafata plana acoperit in totalitate cu sare (inclusiv inauntru) si il lasam la uscat intr-un loc aerisit departe de pisica;

Dupa cel putin 4 saptamani il curatam de sare, il spalam(de mai multe ori cateva zile la rand) si il lasam la uscat de data aceasta fara sare.
Dupa ce se intareste precum lemnul il lipim pe placuta de lemn pregatita si vopsita si ii mai aplicam un strat de lac transparent(pentru a-i pastra culoarea naturala).

Aaaa…si cel mai greu lucru care ramane de facut la urma este sa-i gasim un loc frumos de agatat astfel  incat sa-l putem admira in zilele in care nu prindem nimic…
  





Comments (1)

  1. rumoase exenplare si sunt reusite

Trimiteți un comentariu