Cleanul
Posted by Gherasim Cornel | Posted in clean , ihtiologie , pescuit , specii de pesti | Posted on 11:18
Cleanul (Leuciscus cephalus)
Aspect si Raspandire : Este un peste de apa dulce avand corpul alungit si usor comprimat, cu spatele gros, capul mare si de aceeasi grosime cu corpul, iar coada bifurcata. Gura este largasi lipsitade dinti, ochii mari si ageri, solzii sunt mari dar slab fixati si tiviti cu negru. Aripioarele sunt rotunjite, cele de sub burtasi coadasunt rosii sau portocalii, iar pectoralele sunt galbui. Spatele este verde – cenusiu spre negru, argintiu pe flancuri si alb murdar pe burta, exemplarele mature devin aproape aurii sau de culoarea bronzului pe flancuri. Face parte din familia ciprinidelor, dar spre deosebire de acestea prezintadinti faringieni mult mai bine dezvoltati cu care isi faramiteazaprada. Cercetarile amanuntite facute asupra acestui peste ne aratacu incredere camancarea preferataa cleanului cand atinge maturitatea consta in puii altor pesti, moluste si raci dovedind intradevar latura sa de rapitor.
Este raspandit in toate apele dulci de ses si deal urcand uneori panain zonele de munte.
Durata de viata 10 – 12 ani.
Poate atinge dimensiuni de 25 – 40 cm exceptional 60 – 70cm si 250 – 800 gr exceptional 3 - 4 kg.
Comportament : In primele luni de viatatraieste in mici bancuri alaturi de confrati hranindu-se cu fitoplancton, mici insecte, larve etc. Cu cat avanseazain varstabancurile se restrang devenind mai mult solitar.
Este un peste relativ lenes, se pozitioneazadupaobstacole, baza suvoaielor sau pietre mai mari unde apa este mai linistitaasteptand hrana adusade curent. Ii plac locurile umbrite, orice denivelari subacvatice, copaci cazuti in apa, malurile sapate care ii conferasigurantasi de unde poate oricand sase ridice la suprafata pentru a culege o insectacazutape apasau fructe din copaci sau poate insfaca un pestisor de unde putem deduce cu usurintacaeste omivor. Primavara si vara vaneazaactiv, odatacu reducerea temperaturii apei se retrage in locuri mai adanci si mai linistite hranindu-se mai putin. Nu hiberneaza, mancand chiar si iarna dar mult mai lent si anemic farasase deplaseze prea mult de la locul in care se afla.
Se reproduce destul de devreme in functie de temperatura apei si chiar in lunile iulie – august. Femela depune cca 100 000 icre pe un teren tare, pietros faravegetatie subacvatica cu ape mai linistite unde puii pot ecloza si se pot refugia langamaluri foarte putin adanci si unde se pot hrani mai usor. Nu de putine ori putem observa sute de clenisori care stau la soare in apaputin adancacare se retrag pentru un moment speriati in apamai adancapentru ca apoi sa revinala mal.
Pescuit Sportiv : Este un peste foarte sperios si precaut speriindu-se chiar si de o umbracare trece pe apachiar dacaprovine de la un nor care acoperasoarele, orice zgomot sau un pas mai ferm il poate speria si nu se mai intoarce in acel loc decat peste mult timp. Insa viclenia acestui peste face ca pescuitul safie foarte atragator, cleanul putand fi prins la aproape toate metodele de pescuit : la naturale(pluta, greutate sau feeder) sau artificiale(lingurite rotative, voblere) si chiar muscaartificiala.
Eu personal folosesc voblere si lingurite de dimensiuni mici si culori cat mai naturale , dacase poate saimite o muscasau un pestisor pe care il manancacleanul. il vom cauta de primavara tarziu si toamna devreme in locuri cu denivelari naturale, in spatele copacilor cazuti in apa, in suvoaie si in locuri in care se intalnesc mai multe ape; practic in orice locuri cu adaposturi naturale umbrite care l-ar putea adaposti. Rezultate foarte bune am avut dimineata devreme si seara cand se pare ca se hraneste mai intens. Rezultate slabe am avut atunci cand am pescuit in locuri nadite de alti pescari, cleanul nemaifiind atras de artificiale.
Dimensiunea minima legalala care poate fi retinut este de 25 cm.
Pescuitul cleanului e arta.Viva El Chub!
mai dar esti bazat nu gluma ....dintii faringieni sunt cei care ii am eu??? romina