Stiuca

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , , | Posted on 20:54

Stiuca (Esox lucius)

Aspect si Raspandire : Rapitorul cu cele mai sofisticate “daruri ale naturii”  ił putem gasi in toate apele dulci curgatoare si statatoare din regiunile colinare si de ses. Are corpul alungit, usor comprimat lateral, musculatura foarte dezvoltata,  aripioarele si coada mari cu care este capabil sa lanseze atacuri fulgeratoare asupra unei potentiale prazi. Gura foarte larga captusita cu peste 700 de dinti ascutiti pe care ii schimba la fiecare ciclu nou  o serie de pori pe flancuri, pe cap, si operculi destinati sa “simta” toate miscarile si vibratiile din jurul sau, o toxina anticuagulanta intre in saliva si culoarea de camuflaj fac din stiuca cel mai eficient pradator din tara noastra. 

Comportament : Ii plac locurile linistite, cu multa vegetatie naturala in care se ascunde stand nemiscata multa vreme in asteptarea unui pestisor neatent, repezindu-se apoi spre el cu o  viteza naucitoare. Odata nimerit in gura stiucii, pestele ghinionist nu are decat o singura cale : stomacul cumetrei. In primele stadii de viata traieste in carduri, hranindu-se cu fitoplancton si microorganisme. La maturitate devine solitara si se hraneste aproape exclusiv cu pesti. Apetitul lacom al  stiucii nu iarta nimic : pesti de toate felurile, mamifere acvatice, serpi de apa, raci si chiar stiuci mai mici(canibalism), aproape orice inoata in raza de atac poate sfarsi  in gura ei.

Ca majoritatea rapitorilor, se reproduce devreme, chiar dupa topirea zapezilor pana in martie – aprilie, femela depunand cca 300000 de icre cu diametrul de 2.5 – 3 mm.

Pescuit Sportiv : Datorita eficientei sale stiuca este pestele care se prinde cel mai bine cu naluci artificiale. De la voblere de toate felurile (articulate, jerkbait-uri etc), naluci suple pana la linguri rotative si oscilante, stiuca va reactiona la orice atat timp cat au o prezentare corecta. Lucrul cel mai important in pescuitul stiucii ramane localizarea exemplarelor.  Daca nimerim locul, teoretic, la prima lansare cu orice naluca prezentata corespunzator ar trebui sa avem un atac.

O vom cauta in locuri linistite, cu vegetatie si ascunzisuri naturale in care s-ar putea ascunde. Nu pot spune ca exista o regula a locurilor deoarece nu o vom gasi acolo unde nu are ce vana. In functie de anotimp se amplaseaza in spatiile care ii ofera mancare din abundenta. Atunci cand nu mananca patruleaza lent, cautand noi locuri optime de hranire.  Cand prindem o stiuca mare intr-un anumit loc, inseamna ca locul este bun si probabil vom mai prinde alta in acel loc.

Dimensiunea minima legala la care poate fi retinuta este de 40 cm.







Comments (1)

  1. Ar mai fi ceva de spus : Stiuca are obiceiul de a se pozitiona optim inainte de atac, daca nu are sanse reale de a cptura prada, se asaza intr-o pozitie "mai aproape" de traseul pe care a trecut naluca, sau daca e prea departe, vine spre mal si abandoneaza urmarirea ei, dar nu pleaca de acolo, ci asteapta alta prada. De aceea e bine ca atunci cand lansam, sa punem intai naluci mai grele spre a da mai departe si apoi sa dam cu ceva mai usoare, spre a "juca" mai bine naluca. Incearca si mai la adanc si mai intre ape, poate are un obstacol pe fund, unde sta la panda. De asemenea, LEGE, da de cel putin 2 ori in acelasi loc, cu acelasi traseu, mai bine chiar de mai multe ori si nu schimba locul prea curand.
    S-auzim de mare !

Trimiteți un comentariu