Despre voblere

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , | Posted on 23:02

Voblerele, un pas mic pentru pescari, un pas urias pentru pescuit


Introducere
Fireste, nu eu am inventat voblerele, ba chiar informatii despre primii constructori de voblere dateaza de peste 200 ani...Ceea ce am descoperit eu la un moment dat este faptul ca pescuitul la vobler este o metoda mult mai distractiva, mai plina de adrenalina si de surprize decat metodele clasice, chiar si atunci cand nu prea prindem pentru ca nu stim niciodata de unde sare „pestele”.  Acest articol este o sinteza a ceea ce am invatat eu despre voblere dealungul timpului.

Generalitati
Voblerele acopera o gama larga de pesti, cu ele prinzandu-se aproape orice fel  de rapitori. Categoriile voblerelor  sunt urmatoarele : 

Floating (plutitoare) : evolueaza la o adancime de 0.2 – 1.5 m in functie de viteza recuperarii, folosindu-se cu succes in ape putin adanci, in momentul opririi ridicandu-se la suprafata;


Sinking (scufundatoare) : sunt voblere care in momentul  opririi se scufunda mai lent sau mai rapid pana la fundul apei dand impresia unui peste bolnav sau ranit;
Suspending (suspendate) : se scufunda pana la o anumita adancime dupa care se opresc si raman suspendate oferind utilizatorului posibilitatea de a le „juca” pe loc sau de a retrage foarte lent la acea adancime;


Lipless (fara barbeta ) : folosite in mod deosebit la stiuca si alti rapitori mai mari; spre deosebire de celelalte tipuri trebuie animate din varful lansetei continuu pentru efectul dorit;


Topwater(de suprafata) :  evolueaza doar la suprafata sau la o dancime foarte mica; trebuiesc recuperate cu zmucituri fine pentru a produce un zgomot specific  imprastiind stropi de apa.


In functie de unghiul barbetei :
       10 – 30 grade : voblere care recuperate cu viteze mari se duc rapid pe fundul apei,  „scurmand” in pozitie aproape verticala.


 30 grade : voblere care nu isi schimba adancimea de evolutie din cauza vitezei de recupereare.


90 grade : voblere care la viteze mari vor evolua exact sub filmul apei cu miscari  scurte si rapide.


Aspectul nalucii fura ochii pescarului, evolutia nalucii ochii pestelui
Aspectul si detaliile unui vobler va fi intotdeauna un lucru important pentru pescari, cu toate ca, de cele mai multe ori evolutia si cateodata culoarea ar trebui sa conteze mai mult. Si eu ador detaliile unui vobler petisoare, picioruse, solzi etc., dar in primul rand ma asigur ca acel vobler isi face „treaba” evoluand asa cum trebuie. De multe ori mi s-a intamplat ca un vobler sa nu mai evolueze cum trebuie, drept si sa mearga pe o parte. In acest caz il putem repara folosind un patent cu cioc mai lung, indoind putin ochetul de care se prinde firul in partea opusa miscarii necorespunzatoare. 

Concluzia este ca aproape orice vobler este bun intr-un anumit moment si la o anumita specie, ceea ce determina acest lucru este prezentare optima a nalucii in locul potrivit si in timpul hranirii lor.



Comments (1)

  1. Nu fi modest tinere.Stiu ca voblerele tale au facut furori,facand de rusine Rapale si Salmo-uri;)

Trimiteți un comentariu