Gandacul de Colorado

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , , | Posted on 00:43

Colorado
 
Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este foarte cunoscut datorita apetitului sau pentru frunze tinere de cartofi. Foarte raspandit, in timpul aparitiei plantelor de cartofi, poate fi gasit aproape pe orice camp. In stadiul de adult, gandacul are corpul de 9-12 mm lungime si un colorit galben-portocaliu, prima pereche de aripi de pe spate (cele tari) au cate cinci dungi longitudinale negre. 


Foarte iubaret din fire, gandacul poate dezvolta doua sau chiar trei generatii pe an. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. La sfarsitul periodei de hibernare, iese din pamant, se hraneste intens si incepe sa se iubeasca din nou fericind agricultorii cu nesfarsite familii care nu se mai satura rontaind culturile. 
 

 
Partea buna este ca cleanul adora aceasta insecta frumos colorata (pentru mine cel putin) jurandu-i dusmanie mare. Asa se face ca nici un gandacel care aterizeaza pe apele raului nu scapa de gura pestilor. Inspirat de acest fapt am construit un vobler care imita destul de bine gandacul si am pescuit cu success o sumedenie de cleni , bibani si chiar cativa pastravi .Este un vobler floating, de suprafata, de aproximativ 2.5 cm cu o evolutie de pana la aproximativ 20 -25 cm adancime. Este lestat si este echipat cu o ancora marimea 10.

Cu aceeasi forma am facut si altele vopsite diferit. Imi pare rau ca nu am apucat anul asta sa le folosesc pe toate fiindca am inceput confectionarea lor tarziu si nu am mai avut cand, dar anul viitor sper sa pot posta capturi cu toate modelele. 

Pentru poze cu capturi vizitati >poze/voblere home-made.

Primii gandaci de colorado (nu tare reusiti) : 

Gandacii noi :

 

 Pregatiri pentru la anu' :Filmulet cu evolutia voblerului :


Comments (1)

  1. Astept si eu filmuletul ala, sunt curios cum merge la apa. In rest arata destul de tentant (si pentru pescari),unde mai pui ca nu e nici prea dificil de realizat. Neaparat, pentru la vara o sa-mi fac un set, unele asa si altele ceva mai mici.
    Fir intins !

Trimiteți un comentariu