Bibanul

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , , | Posted on 01:45

Bibanul  (Perca fluviatilis)

Aspect si Raspandire : Unul dintre cei mai comuni pradatori ai apelor noastre alfandu-se de la ape de ses, deal si campie pana in Marea Neagra preferand apele dulci si chiar usor salmastre.
Are un corp ferm si robust, indesat si acoperit cu solzi foarte marunti, bine fixati in tegument. Face parte din neamul percidelor (raspar, salau, pietrar). Caracteristic acestei familii de pradatori, are prima inotatoare dorsala formata din 12 - 13 tepi cu doua pete negricioase spre coada, un tep ascutit pe opercul,  5 – 9 dungi negre laterale si pielea tare ca o armura, ceea ce inseamna ca daca un alt rapitor mai mare ataca acest peste, va fi un meniu dificil de inghitit. inotatoarele de la baza capului,  cele dorsale si coada cat si corpul scurt ii permit bibanului sa se opreasca si sa-si schimbe directia intr-o fractiune de secunda fiind un peste foarte agil si renumit in a-si urmari prada. Nu de putine ori observam bancuri de pestisori mici sarind speriati din apa pentru a scapa de atacurile acestui rapitor vorace.

 Este un peste de talie mica ajungand la 10 – 35 cm si 150 – 500 gr si exceptional  40 – 60 cm si 1 – 2 kg.

Comportament : Nu migreaza deloc fiind fidel locurilor de bastina in care vaneaza in bancuri mai numeroase cand este mic  si cu cat inainteaza in varsta bancurile au mai putini membri.  Are dupa salau, cea mai buna vedere dintre pestii tarii noastre, cercul galben subtire din ochi permitandu-i sa vada si pe intuneric partial.

Este activ in mod special dimineata si seara cand in conditii de lumina putina are un avantaj dinstinctiv asupra prazii sale, vederea. Isi  apuca  victima  cu gura sa mare captusita cu dinti foarte mici ca hartia abraziva prezenti  si pe limba si o inghite intreaga.

Se inmulteste devreme in lunile februarie – martie.

Durata de viata 12 – 13 ani.

Pescuit Sportiv : Datorita agresivitatii sale, bibanul este un peste care se prinde foarte bine la momeli artificiale. Hraparet  si competitiv se arunca asupra oricarei momeli  prezentate corespunzator (vobler, rotativa, twister si chiar oscilanta) . Datorita faptului ca este mereu in concurenta cu confratii sai si cu alti pesti rapitori, capturile vor fi mai frecvente in apele cu multi pesti prin simplul fapt ca fiecare din ei vrea sa prinda primul naluca. Sculele folosite pentru capturarea lui trebuie sa fie usoare in primul rand datorita dimensiunilor sale reduse, o lanseta de 5 – 15 gr fiind suficienta. Ca naluci putem folosi linguritele rotative, la care eu am avut cele mai multe capturi, voblerele mici si cu o bataie mai “nervoasa” , twisterele si shadurile usoare fiind in unele cazuri perfecte si cateodata se intampla sa muste chiar la oscilante mari pentru stiuca. Este cunoscut in a oferi driluri frumoase, fiind un peste bataios si energic dar un dril cu unul trecut de 500 gr este cu siguranta ceva de neuitat.

Locurile propice pentru biban sunt, in rauri langa malurile abrupte, pietre mari care formeaza  in spatele lor spatii perfecte de ambuscare a prazii, langa copacii cazuti in apa, in general  pe langa orice este vertical.  In lacuri adora palcurile de vegetatie si insulitele formate din stuf, unde se axeaza si patruleaza la baza lor.Cei mai mari sunt mai precauti iesind la vanatoare mai mult dimineata si seara. 

Lungimea minima admisa a bibanului ce poate fi retinut  este de 12 cm.

Biban la rotativa

Comments (0)

Trimiteți un comentariu