Avatul

Posted by Gherasim Cornel | Posted in , , , | Posted on 18:15

Avatul (Aspius aspius)

Aspect si Raspandire : Trupul zvelt, alungit si usor comprimat lateral,   gura larga cu buza de jos arcuita in sus si mai iesita in afara, zolzii mici bine fixati in piele, inotatoarea de pe spate oblica si putin impinsa spre spate, coada bifurcata. Culoarea sa bate de la verde la albastru pe spate, argintiu pe flancuri si alb pe burta, aripile ventrale pot avea marginile portocalii sau rosii.

In mod normal il intalnim la dimensiuni de 30 – 50 cm si 1 – 1,5 kg dar exceleaza si pana la aproape 1m si 9 – 10 kg.

Se reproduce prin luna martie , cand femelele isi depun icrele pe substrat pietros sau nisipos.

Comportament : Rapitor declarat, avatul se deosebeste de majoritatea pradatorilor prin faptul ca nu se ascunde, nu asteapta sa vina mancarea la el, ci vaneaza activ inotand cu viteze mari spre bancurile de pesti mici care de multe ori formeaza stelute la suprafata apei, sarind in toate directiile pentru a evada moartea. In cautarea hranei favorite, obletele, se repede din adancuri in bancurile de la suprafata apei pe care le loveste cu coada, inghiting apoi pestii slabiti. La acest peste localizarea este probabil cel mai simplu lucru, avatul improscand apa la suprafata atunci cand ataca si de multe ori expunandusi spatele albastrui putin iesit din apa asemeni unui rechin. Doar in primele stadii ale vietii se hraneste cu microrganisme, trecut de 15 cm, devine exclusiv ihtiofag.

Pescuit sportiv : Cu toate ca localizarea pestilor atunci cand se hranesc este usoara, prinderea lor este total altceva. Pentru mine este unul din cei mai mofturosi pesti si mai dificil de prins. In teorie pare usor dar in practica nu e. Se prinde la shaduri, rotative, voblere, oscilante etc. dar conteaza enorm prezentarea nalucii. Ea trebuie recuperata la viteze mari sub filmul apei, in apropierea locului in care observam o saritura de avat. Nu stiu care naluci sunt mai potrivite pentru ca eu am prins doar la lingurita rotativa argintie. Atacul este fulgerator si opune rezistenta mare la inceput, dar nu pentru mult timp. Fireste exemplarele mai mari sunt mai bataioase. Pescuitul la avat este atragator datorita simensiunilor mari la care poate fi gasit, carnea sa plina de oase si proasta la gust l-a salvat de la vanarea pentru hrana.

Dimensiunea minima legala la care poate fi retinut este de 30 cm.



Comments (2)

  1. 9 - 10 kg ? Creste usor pana la 12-13 si se pot lua (rar ce-i drept) si exemplare de 15-16 in raurile mari ! Chiar daca nu il prinzi tu, poti vedea cateodata cum se arunca spre un banc de pestisori, mai la mal si mai lenes cascand o gura cu diametru de 20 cm. Cate kile crezi ca poate avea unul de ala ?

  2. P.S - Da bine la orice naluca de suprafata ( nu poppere), de culoare alb - argintiu, sau cu irizari albastru - verzui, dar asta nu e o regula. Regula e ca trebuie sa recuperezi foarte rapid si daca naluca e usoara sare din apa si nu e bine. Foloseste Castmastere, sau oscilante mai grele, cam de 16-18 g, lanseaza cat mai departe, perpendicular pe curent si chiar usor mai la deal si recupereaza imediat cu viteza mare ( Gear Ratio 6,5 - 6.8), fara sa joci naluca. Pe vant tare sau cand s-a pus frigul, se da cu voblere de adancime de alea fara barbeta, trase tot asa mai repejor.
    Ce sa zic, or mai fi si alte metode, cat despre gustul lui, sa stii ca daca e mai mare de 2 kile are gustul cam ca al unui somotei de aceeasi greutate. Ala mic e intradevar cam naspa la gust.
    Fire Intinse !

Trimiteți un comentariu